Судбината на Универзална сала е во раце на советниците од Град Скопје

од Вести365.МК | Е.Д.

Иницијативата за времено отстапување на корисничкото право на објектот на Универзална сала од Град Скопје на Владата, конечно се најде на дневен ред на на градскиот Совет и советниците за неа треба да се изјаснат на утрешната седница. Советничката група на СДСМ и коалицијата, овој пат ја поднесува поткрепена со писмото за намера кое министерката за култура Бисера Костадиновска Стојчевска го испрати до координаторите на советничките групи пред еден месец, а со кое се бара времено да се отстапи објектот до завршување на реконструкцијата.

Имајќи предвид дека и за досегашната реконструкција средствата беа обезбедени од Владата на РСМ, кои не се доволни за довршување на реконструкцијата, со Иницијативата предлагаме Советот да донесе Одлука за времено отстапување на корисничкото право на објектот на ЈУ Универзална сала од Град Скопје на Владата на РСМ, согласно Законот за користење и располагање на ствари во државна сопственост и ствари во општинска сопственост и Законот за градење. Со Одлуката ќе се регулира отстапувањето на корисничкото право, кое ќе биде од времен карактер, до завршување на реконструкцијата, по што Град Скопје ќе си го врати корисничкото право – се вели во Иницијативата.

Слични објави