Протекоа лични податоци на Хрвати од компанијата „ЕОС Матрикс“ која работи и во Македонија

од Вести365.МК | Е.Д.

Од хрватската фирма за наплата на долгови EOS Matrix, протекоа повеќе од 181.000 лични податоци, вклучувајќи ги и податоците на неколку стотици малолетници, дознава Индекс. Ова е второ големо протекување на податоци откако во декември минатата година беше отворена истрага за протекување на 77.000 лични податоци од компанијата Б2 Капитал, уште еден инкасатор на долгови, односно агенција за наплата на долгови.

Инаку, агенцијата за наплата на долгови  EOS Matrix има претставништво и во Македонија и работи со големи компании на кои им помага да ги наплатат парите кои им се должат.

Агенцијата за заштита на лични податоци (АЗОП) за Индекс потврди дека ја започнала надзорната постапка. Во анонимната апликација, која пристигнала на адресата на АЗОП и која ја поседува Индекс, се наведува дека постои основано сомнение дека неколку агенции за наплата на долгови кои работат во Хрватска разменуваат бази на податоци, што не треба да го прават и со што тие податоци протекуваат.

Имаше 181.641 записи со име и презиме, ОИБ, датум на раѓање, а покрај должникот има и содолжници, гаранти и заложни должници. Освен што ова е најголемото протекување на лични податоци досега, спорно е дека базата на податоци EOS Matrix содржи и лични податоци на 294 малолетници, а јасно е дека овие инкасатори собирале лични податоци за малолетници.

Компанијата EOS Matrix признава дека нивната база навистина содржи информации за малолетници, но дека тоа го прават врз основа на правосилни судски пресуди за наследство, односно за лица за кои е утврдено дека се наследници на лица кои се должници.

„Наследниците“ всушност ги вклучуваат потенцијалните наследници, односно децата на должникот, а „меѓусебните односи“ всушност значат собирање податоци за семејството на должникот, односно за потенцијалните идни должници. EOS Matrix не негира дека овој модел постои, но тврди дека овој модел „претставува интелектуална сопственост и не е претставен на јавноста како таков“.

Агенциите за наплата на долгови купуваат лоши кредитни долгови од банки и телекомуникациски оператори и потоа сами ги наплатуваат. Оние на кои им бил продаден долгот се жалат на постапувањето на овие агенции, но никој не може да им помогне бидејќи агенциите се формирани како трговски друштва, а не како кредитни институции.

Слични објави