Со новиот хиперсоничен авион „Ајгер“, од Европа до Австралија за само четири часа

од Вести365.МК | А.П.

Швајцарската компанија „Дестинус“ развива патнички авион на водород кој ќе го намали времето на летот меѓу Европа и Австралија на само четири часа. „Дестинус“ го тестираше авионот две години, а успешните летови ги потврди на крајот на 2022 година.

Сега, шпанското Министерство за наука го избра „Дестинус“ да учествува во стратешка иницијатива и обезбеди средства за истражување и развој на суперсонични летови користејќи водород како гориво. Компании, технолошки центри и шпански универзитети работат на проект вреден 12 милиони евра, а „Дестинус“ соработува и со шпанската компанија за производство на мотори ИТП Аеро на изградба на објект за тестирање на водородни мотори. Шпанската влада ќе ја финансира изградбата на тест-погон во близина на Мадрид, додека друг проект вреден 15 милиони евра ќе се фокусира на употребата на течен водород.

Идните комерцијални авиокомпании кои летаат со тие брзини би можеле да летаат од Лондон до Њујорк за околу 90 минути. Истражувачите од Универзитетот RMIT во Мелбурн создадоа 3D печатени катализатори кои можат да овозможат лет пет пати побрзо од звукот и да ја намалат екстремната топлина што се создава кога авионите брзо летаат.

Водородната енергија е предмет на многу истражувања и развој поради нејзините „зелени ингеренции“ каде што главните нуспроизводи од согорувањето се всушност топлината и водата. Проектот на „Дестинус“ е дел од напорите на Шпанија да биде прва во развојот и производството на возила базирани на водород за транспорт во различни области.

„Дестинус“ тврди дека неговата технологија ќе овозможи летот од Франкфурт до Сиднеј да трае само 4 часа и 15 минути, а лет од Франкфурт до Шангај само 2 часа и 45 минути.

Слични објави