И по неговата смрт Колумбија нема мир: Нилските коњи на Ескобар, прават пустош, напаѓаат луѓе!

од Вести365.МК | А.П.

Во Колумбија, популацијата на нилски коњи расте неконтролирано без природни непријатели кои би го одржувале рамнотежата. Проценките велат дека до 2034 година, бројката на нилските коњи во Колумбија би можела да достигне 1,400. Потекнувајќи од потомството на неколку нилски коњи кои ги донел нарко-босот Пабло Ескобар кон крајот на 80-тите, популацијата од четири коњи достигна бројка до 130 животни кои сега слободно шетаат во жешкиот, мочурлив регион Антиохија.

Без природни непријатели кои би го контролирале нивното размножување, нилските коњи се претвориле во опасен вид и поради тоа колумбиските власти ги прогласија за опасен вид, дозволувајќи и нивен лов. Но, властите планираат да фатат и преместат околу половина од животните следните месеци. Единствената мерка за спасување на нилските коњи е нивно фаќање и преместување, што вклучува фаќање на 70 животни. Целата операција би требало да чини околу 3,5 милиони долари, каде 10 нилски коњи ќе одат во прифатилиштето „Осток“ во северно Мексико, а 60 во сѐ уште неименуван објект во Индија.

Нилските коњи стануваат пореметувачки фактор во екосистемот, како и ризик за безбедноста на околното население, поради што се земаат мерки за нивно спасување.

Слични објави