Предложен крај на војната? „На народот на Украина му треба мир“

од Вести365.МК Ј.Р.

Претседателот на Белорусија, Александар Лукашенко, се обрати до нацијата и до парламентот и по тој повод предложи да се прекинат борбените операции во Украина.

Исто така, Лукашенко предложи да се воспостави примирје со кое ниту една страна нема да смее да преместува опрема и оружје.

Лукашенко исто така рече дека „кланицата“ во Украина нема да заврши додека шефот од другата страна на океанот не даде сигнал“.

„Се споменува трета светска војна со „нуклеарни пожари“ на хоризонтот и неопходни се преговори без предуслови“, посочи Лукашенко.

„На народот на Украина му треба мир, но никој на Запад не е заинтересиран за тоа“, рече Лукашенко, додавајќи дека Русија е принудена да го анектира Крим.

Лукашенко повтори дека Западот го искористил времето стекнато со договорите од Минск за милитаризирање на Украина.

Во контекст на Русија и Украина, Лукашенко рече дека Западот го испровоцирал рускиот претседател Владимир Путин, кој бил принуден да одговори.

„Истребувањето на руското население, провокациите против Русија и нејзиното раководство го принудија претседателот на Руската Федерација да преземе мерки за заштита на руското население.“

Во исто време, претседателот на Белорусија подвлече дека е исклучително важно крајот на конфликтот да дојде што е можно поскоро и ги покани сите страни на преговори, кои, според неговата оценка, мора да започнат наскоро, пред да дојде до изедначен поголема ескалација на конфликтот и пред уште повеќе луѓе да изгубат делови од телото или да го загубат животот.

Слични објави