350.000 долари и нова Тесла 3, за хакерите кои го пробија безбедносниот систем на Тесла

од Вести365.МК | А.П.

Група експерти за компјутерска безбедност од компанијата за сајбер безбедност Synacktiv успешно го хакирале системот за управување со енергијата за информации и забава на Тесла на натпреварот Pwn2Own каде главна награда е 350.000 долари и Tesla Model 3

Иако не успеаја да го нарушат живиот систем на автомобилот, тие покажаа дека е можно да се отворат вратите и предната хауба на автомобилот. Во наредниот обид, тие успешно го хакираа инфозабавниот систем на Тесла и добија доволно возачки права за да ја преземат контролата над автомобилот. Ако истата личност ги искористи двете напади на истиот автомобил, тоа може да го направи небезбедно да се вози и да му дозволи на напаѓачот да преземе целосна контрола над него.

Во светлината на тоа што Тесла делумно го спонзорираше натпреварот, се очекува пропустите да бидат закрпени во првата прилика. Ваквите хакатони им овозможуваат на безбедносните експерти да ги демонстрираат и тестираат своите способности, а компаниите да ги тестираат своите системи и да ги закрпат пропустите кои потенцијално би можеле да бидат опасни за корисниците навреме.

Слични објави