Фејсбук, Инстаграм и Твитер почнуваат да наплаќаат за услуги кои досега беа бесплатни

од Вести365.МК Ј.Р.

Некои популарни мрежи се одлучија за потези кои многумина нема да ги дочекаат со ентузијазам.

Имено, изгледа дека големите социјални мрежи би можеле да почнат да наплаќаат за услуги кои нивните корисници до сега ги користеле бесплатно.

Сајтот Komando истакна што може да се наплаќа и на кои мрежи.

Твитер

Откако Илон Маск ја презеде компанијата, Твитер објави дека планот за претплата за верифицираните профили ќе се промени. Синото знакче за штиклирање кое што означува дека профилот е потврден доживеа фијаско бидејќи луѓето имитираат познати брендови и познати личности, вклучувајќи го и самиот Маск.

Ако сега аплицирате за синото знакче, нема да можете веднаш да го добиете. Вашиот профил прво ќе треба да исполнува одредени услови.

Значи, што друго доаѓа со претплата на Твитер? Корисниците ќе можат да уредуваат твитови, односно ќе имаат 30 минути да ги едитираат објавените твитови. Корисниците ќе имаат и прилагодени икони, а темата за нивната апликација може да ја менуваат со избирање од листата на достапни теми.

Има некои други предности како можност за поставување подолги видео клипови, подолги твитови, поништување твитови итн.

Што е со цената? Корисниците на апликации ќе плаќаат повеќе од оние што ја користат веб-верзијата.  Плавото знакче „штикла“ на Твитер за ИОС и Андроид чини 11 долари месечно или 114,99 долари годишно и 8 долари месечно или 84 долари годишно за веб.

Мета (Фејсбук и Инстаграм)

Марк Цукерберг, сопственикот на Мета (Фејсбук, Инстаграм), минатиот месец најави дека ќе почнат да наплаќаат заверифицираните профили за корисниците на овие социјални мрежи.

Корисниците ќе имаат некои други бенефиции, како што се специјални налепници и ѕвезди кои ќе можат да ги испратат до нивните омилени креатори на содржина на платформата. Ќе се зголеми и видливоста, што значи дека повеќе луѓе ќе ги гледаат нивните објави и коментари.

Мета ветува дека проактивното следење на нарачките ќе го заштити корисникот од измама. Една од најголемите предности е што претплатниците ќе имаат директна поддршка, бидејќи во спротивно е доста тешко да стапите во контакт со Мета (на пример, кога вашиот профил е хакиран).

Колку ќе чини? Т.н. Meta Verified ќе се наплаќа 11,99 долари месечно за веб верзијата (само Facebook), или 14,99 долари месечно за апликацијата на ИОС и Андроид, пренесува Н1.

Слични објави