„Гласен текстилец“ реагира за предлог Законот за можност работниците да се плаќаат на рака

од Вести365.МК | М.Т.

„Гласен текстилец“ со огромно разочарување ја доби веста дека Владата на Република Македонија подготвува предлог Закон за работно ангажирање на лица за вршење работи од привремена и повремена природа за одредени дејности во поедноставена постапка. Со овој предлог предвидено е добивање и на плата во плик, изјави Кристина Ампева од „Гласен текстилец“.

Како социјал-демократска Влада го укинаа членот од законот кој даваше помала плата на текстилните работници од работниците во другите индустрии. Но, еве сега не враќаат назад 10 години со овој дискриминирачки Закон. Сивата (нелегална) економија драстично расте, наместо да се изнаоѓа решение за сузбивање и намалување на истата, овде се дава амин на уште поголем процент на сива економија за која алармира и Светска банка. Овде повторно исходот е таков со оваа погрешна политика која повторно се води на штета на работникот, вели Ампева.

Таа додава дека со овој предлог-Закон ќе се создаде нездрава бизнис клима, а нивото на нелојална конкуренција ќе расте со поддршка на Владата.

Со овој предлог Закон,домашната економија полека но сигурно изумира и тоа е навистина жално за една држава која има голем потенцијал иако е мала.

Во која европска држава постои вакво нешто кое е регулирано во Закон,каде што еден работник е ставен во понеповолна положба од друг? Зошто во предлог законот на Владата, во стартот се прави дискриминација на работниците, прашува Ампева.

Слични објави