Во Туркменистан ќе никне град од 4,5 МИЛИЈАРДИ ЕВРА во чест на поранешен претседател

од Вести365.МК Ј.Р.

Туркменистан ќе потроши речиси 4,5 милијарди евра за изградба на град именуван по моќниот човек Гурбангули Бердимухамедов, соопштија официјални лица во средата. Изолираната централноазиска земја која се граничи со Каспиското Море е управувана од семејството Бердимухамедов повеќе од 16 години.
Гурбангули Бердимухамедов, поранешен стоматолог кој станал автократ, официјално се повлекол од функцијата претседател на поранешната советска република минатата година, заменет со неговиот син Сердар Бердимухамедов. Но, 65-годишникот, познат по својот култ на личност, ја носи титулата „Аркадаг“ (херој заштитник) и продолжува да доминира во земјата. Новиот град, на 30 километри од главниот град Ашхабат, ќе ја носи неговата титула.

Бердимухамедов им наредил на службениците некако да го внесат во Гинисовата книга на рекорди. „Првата фаза од изградбата на градот Аркадаг чини 3,3 милијарди долари“, изјави Дерјагелди Оразов, функционер кој раководи со државниот комитет задолжен за неговата изградба. „Втората фаза ќе чини околу 1,5 милијарди долари, според нашите проценки.

Оразов рече дека точната цена ќе се знае по повикот за тендери, но таа веќе значително ја надминува бројката од 1,5 милијарди долари објавена во февруари 2020 година. Според Светската банка, БДП на Туркменистан е околу 45 милијарди долари, а голем дел од неговото богатство произлегува од огромните резерви гас.

Групите за човекови права го обвинија Туркменистан дека троши пари од својот профит од гасот на раскошни проекти кои не му користат на населението. Аркадаг, кој се наоѓа во зоната на земјотресот, на крајот ќе има околу 73.000 жители. Туркменистан е една од најрепресивните, најтаинствените земји во светот и малку се знае за тоа како режимот донесува секојдневни одлуки.

Слични објави