Се затвора ли најголемото наоѓалиште на гас во Европа?

од Вести365.МК Ј.Р.

Се очекува холандската влада да го затвори најголемото наоѓалиште на гас во Европа оваа година, и покрај неизвесноста предизвикана од војната во Украина за снабдување со гориво.

Ова го изјави директорот во заминување на компанијата „Шел Холанд“, а наоѓалиштето за гас се наоѓа во близина на градот Гронинген, на северот од таа земја.

Тоа наоѓалиште се експлоатира од 1963 година, но повеќе од 20 години тамошните 200.000 жители се изложени на сè посилни земјотреси поради „вакуумските џебови“ кои се создаваат со испумпувањето на природниот гас, и затоа тоа наоѓалиште веќе се користи многу малку.

„Таа страна мора да се затвори. Може и мора да биде!“, изјави Марјан ван Лун на телевизискиот канал VNL и додаде дека експертите веруваат дека тоа може да се направи веќе оваа година.

Холандија планираше да го затвори гасоводот засекогаш во 2022 година, но го одложи поради геополитичката ситуација по конфликтот меѓу Русија и Украина.

„Шел Холанд“ и „ЕксонМобиле“ имаат еднаков удел во НАМ, компанија за екстракција на гас со седиште во Гронинген од раните 1960-ти.

Конечната одлука на Владата на Холандија за затворање на тоа наоѓалиште се очекува во јуни, но, беше предупредено, „тоа ќе зависи од меѓународната ситуација“.

Во февруари парламентарната комисија објави извештај во кој холандската влада беше критикувана дека не го затворила наоѓалиштето и беше наведено дека има морална обврска да ја подобри состојбата во Гронинген, каде што многу куќи беа значително оштетени. Претседателот на „Шел „ увери дека нафтената компанија ќе ја плати штетата и ќе ја зајакне инфраструктурата во таа област.“

Слични објави