Париз изгласа забрана на електрични тротинети

од Вести365.МК | Е.Д.

Огромно мнозинство парижани вчера изгласаа забрана на електричните тротинети од улиците на француската престолнина. Референдумот е необврзувачки според француската регулатива, но градските власти рекоа дека ќе го почитуваат резултатот.

За забраната гласаа меѓу 85,77% и 91,77% од гласовите во 20-те париски окрузи. Референдумот беше наречен „јавна консултација“ и предизвика долги редици на гласачките кутии низ градот.

„Преферирав да гласам против, бидејќи во Париз е хаос“, изјави железничкиот работник Ибрахим Беутчутак (47) за ТВ Ројтерс. „Начинот на кој е организиран, опасноста што ја создава во Париз, визуелното загадување, не е добро“.

Градовите ширум светот ги заоструваат регулативите за електричните тротинети, ограничувајќи го бројот на оператори, како и брзината и местото каде што можат да паркираат.

Во 2021 година, 24 лица загинаа во несреќи поврзани со скутер во Франција, вклучително и една во Париз. Минатата година Париз регистрирал 459 несреќи со е-скутери и слични возила, меѓу кои и три фатални.

„Во мојата работа гледаме многу сообраќајни несреќи предизвикани од тротинети, така што навистина ги гледаме негативните ефекти“, изјави за Ројтерс 38-годишната општа лекарка Одри Кордие, откако гласаше против скутерите.

Електричните тротинети и скутери до кои се пристапува преку апликации за паметни телефони функционираат во Париз од 2018 година, но по поплаките за нивното анархично распоредување, Париз во 2020 година го намали бројот на оператори на три.

Слични објави