13 награди и 2О признанија од УНЕСКО за ДЛС “Свети Кирил и Методиј” Битола

од Вести365.МК | С.З.

Светскиот младински уметнички институт – Центар за УНЕСКО со седиште во Троја – Франција информира дека на учениците при Детското ликовно студио “Свети Кирил и Методиј” Битола на овогодинешниот 3О јубилеен конкурс кој овој пат ја носеше темата “Спомени од иднината – Митови и легенди од мојата земја” доделени им се 2О индивидуални Благодарници – Признанија за учество со посебен акцент на индивидуалниот уметнички пристап на 2О ученици од Детското ликовно студио “Свети Кирил и Методиј” Битола.


УНЕСКО, оваа светска детска ликовна манифестација ја реализира 3О години, а на годинешниот конкурс пристигнаа дела од над 7О земји во светот кои генерираа фонд од околу 4.ООО дела од кои 84О ја поминаа првичната селекција по која и се доделени Благодарниците – Признанијата.


Втората фаза опфати 3ОО дела по што следеше номинација на 2ОО ученици за 1ОО награди или најдобрите 1ОО во светот во детско сликарство. УНЕСКО ги најави номинациите на 8-ми март 2О23 година а ова се финалните резултати.
Од Детско ликовно студио “Свети Кирил и Методиј” Битола има 12 ученици кои се меѓу селектираните – номинираните и наградените 3ОО до 1ОО дела од 7О држави и тоа:


Фросина Полизовска [9 години] – Меланија Кондовска [14 години] – Велерија Костовска [16 години] која го освои и третото место – бронзен медал во категоријата млади уметници од 14 – 17 години и Ангела Цветковска [18 години].

Награди добија и учениците Никола Тасевски [1O години] и Јана Талеска [1О години] како и учениците Анастасија Наумчевска [14 години] – Сара Наумовска [14 години] – Ана Полизовска [14 години] – Леа Стерјев [14 години] – Марија Јанкуловска [15 години] Сирма Спиркоска [15 години] и Андреа Ресановиќ [15 години].


Посебна покана за посета на церемонијата на доделување Награди има ученичката Валерија Костовска и Детско ликовно студио “Свети Кирил и Методиј” Битола на Специјална церемонија на доделување на наградите која ќе се одржи на 3 јуни 2023 година во Espace Argence во Троја – Франција.

Овој успех доаѓа во година кога Министерството за култура на Северна Македонија за УНЕСКО програмата со акцент на 24-тата светска детска ликовна изложба – конкурс и колонија во Евора – Португалија на студиото им додели нула денари финансиска помош.

Детското ликовно студио “Свети Кирил и Методиј” Битола беше единствениот претставник – учесник на УНЕСКО конкурсот за Северна Македонија за што посебно Признание добива студиото и Претседателката Елена Хаџи-Антоновска.


Патувањето на претставници од Детско ликовно студио “Свети Кирил и Методиј” Битола и наградените ученици засега како најавуваат од студиото за жал нема да може да се реализира.

Слични објави