Недела на Франкофонскиот филм во Кинотека

од Вести365.МК | Е.Д.

Амбасадата на Франција и Францускиот институт во Скопје, Амбасадата на Романија и Романскиот културен институт, Амбасадата на Швајцарија, Амбасадата на Белгија во Софија и „Валони – Брисел интернационал“, Амбасадата на Луксембург и Кинотеката на Македонија, во рамките на Месецот на франкофонијата, организираат Недела на франкофонскиот филм во Кинотеката.

Неделата на франкофонскиот филм ќе се отвори в четврток, 23 март, во 20 часот, со прикажувањето на романскиот филм „Радио Метроном“.

Манифестацијата свечено ќе ја отвори Моника Аксинте, амбасадор на Романија.

Отворањето ќе биде проследено со коктел.

Потоа следуваат:

– петок, 24.3. – швајцарскиот филм „Последниот танц“ на Делфин Лерисе (2022, 1h24), со Франсоа Берлеан и Касеј Моте Клајн;

– сабота, 25.3. – белгискиот филм „Последното искушение на Белгијците“ на Жак Бикоа (2021,1h16), со Алис Дитоа, Вим Вилер и Алекс Визорек ; по проекцијата, следува коктел овозможен од Амбасадата на Белгија во Софија и „Валони – Брисел инрернационал“:

– понеделник, 27.3. – францускиот документарен филм „Деца на татковината“ на Тјери Демезјер и Албан Терле (2022, 1h50), со Елса ле Петрек, Тјери Демезјер;

– вторник, 28 март, со луксембуршкиот анимиран филм „Неверојатната приказна на Фрици“ на Раиф Кукула и Матијас Брин се затвора Неделата на франкофонскиот филм.

Сите проекции се одржуваат во Кинотеката на Северна Македонија, со почеток во 20 часот.

Сите филмови се со превод на македонски јазик.

Слични објави