Изгубен во АМАЗОНСКАТА ЏУНГЛА, пронајден по 31 ден: „Јадев црви и пиев дождовница од моите чевли“

од Вести365.МК Ј.Р.

30-годишниот Боливиец Џонатан Акоста бил пронајден откако 31 ден талкал низ амазонската џунгла. Акоста се изгубил кога се разделил од своите четворица пријатели додека ловел во северна Боливија. Тврди дека пиел дождовница која ја собирал во чевлите и дека се хранел со црви и други инсекти. Тој опиша како морал да се крие од јагуари и пекарија, еден вид цицач што личи на свиња.

Група локални жители и неговите пријатели конечно го пронајдоа еден месец откако исчезна. „Тоа е неверојатно, не можам да верувам дека луѓето толку долго бараа. Јадев црви, јадев инсекти, нема да верувате што морав да направам за да преживеам сето ова време“, изјави тој за телевизијата „Јунител“.

Тој рече дека морал да јаде диво овошје слично на папаја познато локално како гаргатеа. „Многу сум му благодарен на Бог бидејќи ми даде нов живот“, рече тој. Акоста изгубил 17 килограми во текот на еден месец, бил дехидриран и имал истегнување на глуждот, но сепак можел да оди, пишува Би-Би-Си.

„Брат ми ни кажа дека кога четвртиот ден го исчашил зглобот почнал да се плаши за својот живот, имал само еден куршум во пушката и не можел да оди, а мислел дека никој нема да го бара. “, изјави Хорасио, помладиот брат на исчезнатата личност.

Полицијата ќе ги испрашува неговите пријатели
Проблем за Акости беше тоа што со себе немаше мачета и батериска ламба. Тој тврди дека наишол на диви животни и го искористил последниот куршум за да исплаши група пекарии. Во текот на 31-от ден од талкањето, тој ја забележал групата на оддалеченост од 300 метри и почнал да куца кон неа низ грмушките. Почна да вика за полесно да биде забележан.

“Еден човек дотрча да ни каже како го нашле мојот брат. Тоа е вистинско чудо”, додал Хорасио. Во меѓувреме од полицијата најавија дека ќе сослушаат четворица пријатели на пронајдениот за да се утврдат сите детали за исчезнувањето.

Слични објави