ЕК до Западен Балкан: Ако сакате пари, прво да видиме реформи

од Вести365.МК | М.Т.

Спроведувањето на реформите е предуслов за добивање финансиска помош наменета за земјите од Западен Балкан, беше речено денеска на презентацијата на предлогот на Европската комисија за формирање на Фондот за реформи и раст на Централната банка, пред комисиите за надворешни работи и буџетот на Европскиот парламент.

Претседателот на Комитетот за надворешни работи Дејвид Мекалистер рече дека земјите кои уназадуваат или стагнираат во однос на основните вредности и не ги усогласуваат своите политики со надворешната политика на ЕУ не можат да бидат подобни за дополнително финансирање.

Предлогот, чија цел е да се воспостави нов финансиски инструмент за обезбедување шест милијарди евра за земјите од Европската унија, кој се состои од две милијарди евра грантови и четири милијарди евра високо привилегирани заеми, го претстави генералниот директор за соседство и Преговори за проширување во Европската комисија Герт Јан Копман.

Слични објави