Експертите открија: Еве зошто се будите во текот на ноќта и како можете веднаш повторно да заспиете

од Вести365.МК Ј.Р.

Повеќето луѓе се будат еднаш или двапати во текот на ноќта. Причините поради кои ова може да се случи вклучуваат пиење кофеин или алкохол доцна во денот, лоша средина за спиење, нарушување на спиењето или друга медицинска состојба. Кога не можете брзо да заспиете, нема да добиете доволно квалитетен сон за да се чувствувате освежени и здрави, па затоа е важно да откриете што ве буди за да можете да го решите проблемот и малку да се одморите, пишува WebMD.

Општо земено, на возрасните им требаат околу 7 до 9 часа сон за оптимално здравје и благосостојба. Ова е поделено на периоди на лесен, длабок и РЕМ сон, кога сонувате. Вие поминувате низ овие фази неколку пати секоја вечер. Поголемиот дел од вашиот длабок сон се случува рано навечер. Кон утрото најчесто сте во РЕМ фаза и полесен сон, кога малку полесно се будите.

Па, зошто се будите навечер и како можете повторно да заспиете? Експертите велат дека додека спиеме поминуваме низ неколку циклуси од 90 минути. Овие циклуси содржат различни фази на спиење. Во вториот дел влегувате во полесен сон.

– Многу е поголема веројатноста да се разбудите и од најмала дразба, како што е автомобил што минува надвор или ако вашиот партнер благо се помести. Наутро, тешко дека ќе се сетите дека сте се разбудиле во текот на ноќта. Но, за малкумина несреќни, не е толку лесно само да се преврти и да продолжи да спие – изјави експертот за спиење д-р Нил Стенли, поранешен претседател на Британското друштво за спиење.

Грег Мареј, професор и директор на Центарот за ментално здравје на Технолошкиот универзитет Свинбурн, објасни дека будењето во текот на ноќта обично е околу 3 часот наутро и 4 часот наутро.

– Како што телото се подготвува за утрото, основната телесна температура и хормоните за будност почнуваат да растат, а желбата за спиење се намалува. Додадете малку стрес на сето тоа и има големи шанси будењето да стане целосно самосвесна состојба – објаснува тој.

Тој рече дека во часовите пред зори, поголема е веројатноста да се разбудиме и веднаш да продолжиме да спиеме, пред се затоа што е темно и нема кој и ништо да не вознемирува.

Експертите дадоа и неколку совети за спиење кои ќе ви помогнат да заспиете веднаш по будењето:

избегнувајте да одите во тоалет
престанете да проверувате колку е часот
не консумирајте алкохол пред спиење
изладете ја доволно просторијата во која спиете
смирете си го умот.

Слични објави