Додека општините во Македонија даваат субвенции за велосипед, Србија дава 2.100 евра субвенции за купување половно возило

од Вести365.МК | Е.Д.

Властитево Србија донесоа одлука да доделуваат субвенции за купување половно возило. За да се исполни условот треба стариот дизел автомобил да се предаде на рециклирање, без разлика на неговата вредност – важно е само да е ЕУРО 1, ЕУРО 2 или ЕУРО 3 стандард.

Во замена добивате субвенција од 2.100 евра за купување на нов или користен автомобил ЕУРО 6, без разлика на староста и вредноста.

Оваа „акција“ треба да започне во 2024 година. Сепак, сè уште се организира и подготвува, па засега не се знае точниот датум кога ќе почнат барањата или исплатата на субвенциите.

Генерално, ќе се даваат субвенции за замена на 140.000 дизел возила, но вклучува и субвенции за лесни камиони и автобуси кои добиваат по 2.500 и 2.900 евра.

Од кога важи евро 6?

ЕУРО 1 беше воведен во 1993 година, ЕУРО 2 во 1996 година и ЕУРО 3 во 2000 година.

Стандардот EURO 4 стапи на сила во земјите на Европската унија во 2005 година, но во тоа време беше обврзувачки само за хомологација на нови типови на автомобили. За сите постоечки типови, овој стандард станува обврзувачки само од 1 јануари 2006 година.

Сепак, исто како што беше случајот со стандардот EURO 3, некои производители почнаа да произведуваат одредени модели или некои нивни верзии со стандардот EURO 4 уште пред истекот на обврзувачките рокови. На пример, првите EURO 4 дизели се појавија во пролетта 2003 година.

Да речеме дека EURO 6 важи од 2015 година, но исто како и во случајот со претходните ЕУРО стандарди, некои производители произведуваа автомобили со тој стандард и пред официјалното воведување на одреден стандард.

Значи, можно е да има автомобили Еуро 6 произведени пред 2015 година.

Дали оваа субвенција им се исплати на сите?

Секако дека не – зависи од вредноста на автомобилот што моментално го имаат, кој автомобил планираат да купат и колку пари можат да додадат на субвенцијата. Бидејќи субвенцијата е 2.100 евра, секој треба да си направи пресметки.

Слични објави