Волстрит забележува загуби поради зголемена основната каматна стапка во САД

од Вести365.МК | Е.Д.

На Волстрит, цените на акциите паднаа во средата откако американската централна банка ги зголеми каматните стапки и по пораката на нејзиниот претседател Џером Пауел дека не очекува намалување на каматните стапки оваа година. Dow Jones се лизна за 1,63 отсто, на 32.030 поени, додека S&P 500 падна за 1,65 отсто, на 3.936 поени, а индексот Nasdaq падна за 1,60 отсто, на 11.669 поени.

Очекувано, челниците на ФЕД одлучија на дводневната седница да ги зголемат клучните каматни стапки за 0,25 процентни поени, на опсег од 4,75 до 5 отсто. Ова е деветто зголемување на каматните стапки откако ФЕД почна да ја затегнува монетарната политика во март минатата година, но темпото на пораст е забавено.

Во соопштението на централната банка се посочува дека поради проблеми во некои банки можна е пауза во зголемувањето на каматните стапки, но дека поради високата инфлација веројатно ќе треба дополнително да се приспособи монетарната политика.

По објавувањето на ФЕД, берзанските индекси пораснаа, но по пораките на претседателот на централната банка нагло паднаа.

„Пазарот беше охрабрен од пораката на ФЕД дека е можна пауза во зголемувањето на каматните стапки, но беше разочаран од Пауел, кој рече дека рацете на ФЕД не се врзани и дека ќе може дополнително да ги зголеми каматните стапки доколку е потребно“, објаснува Крис Закарели, директор на независна советничка алијанса.

Пауел, на прес-конференцијата посочи дека процесот на покачување на каматните стапки е при крај, но дека борбата со инфлацијата се уште не е завршена. „Има уште долг пат во процесот на враќање на инфлацијата на два отсто и веројатно ќе биде тежок“, рече Пауел и рече дека основното сценарио не вклучува намалување на каматните стапки оваа година.

Ова ги разочара инвеститорите кои очекуваа дека ФЕД наскоро ќе го прекине процесот на зголемување на каматните стапки и ќе започне со процесот на намалување на каматните стапки до крајот на годината. Пауел рече и дека банкарскиот систем е здрав, но дека проблемите во некои банки ќе доведат до заострување на условите за финансирање.

А заострувањето на условите за финансирање значи дека ќе има намалување на кредитирањето и потрошувачката, а со тоа и забавување на економскиот раст, велат аналитичарите.

По два дена добивки, индексот на банкарскиот сектор S&P вчера падна за повеќе од 3,5 отсто, бидејќи неколку регионални и локални банки, вклучително и First Republic, останаа под притисок на недовербата кај депонентите.

Покрај тоа, секретарот за финансии Џенет Јелен во извештајот до Конгресот рече дека не се разгледува државна гаранција за сите банкарски депозити.

Ова ги разочара инвеститорите кои се надеваа дека поради банкарската криза државата ќе одлучи да ги гарантира сите депозити, а не само до 250.000 долари.

И на европските берзи цените на акциите вчера пораснаа. Лондонски FTSE индекс зајакна за 0,41 отсто, на 7.556 поени, додека франкфуртски DAX порасна за 0,14 отсто, на 15.216 поени, а париски CAC зајакна за 0,26 отсто, на 7.131 поен.

Слични објави