Владата ќе ја замрзне и цената на свежото месо?

од Вести365.МК Ј.Р.

Економистот Бранимир Јовановиќ за Денар вели дека добро е што Владата конечно прифати да ги замрзне цените на лебот, млекото и тестенините. На ваков начин смета дека ова дефинитивно ќе ја заузда малку инфлацијата. Пресметките се дека учеството на лебот и житата во потрошувачката кошница е 8.4%, а на млекото и млечните производи 7.8%, што е доста високо. Дополнително, токму овие две групи производи имаат највисок раст на цените во однос на лани – лебот и житата се 40% поскапи од лани, а млекото и млечните производи 37%. Сега Јовановиќ предлага, по ограничувањето на цената на овие две групи, треба да се направи истото и со месото. Месото има најголемо учество во потрошувачката кошница, од 9%, и годишна инфлација од 30%.

„Не се издржани критиките дека со ограничувањето на цените ќе бидат погодени фирмите од овие дејности. Фирмите веќе прават сосема солидни профити, и сега тие профити само малку ќе им се намалат. На светските берзи, цените на сите овие производи моментално се пониски отколку пред една година – на месото за 2%, на млечните производи за 7%, што значи дека цените во Македонија се високи поради зголемените профити на фирмите. Не се согласувам ни со критиките дека во пазарна економија нема место за вакви мерки. Напротив, секоја пазарна економија, за да биде функционална, мора да има државна регулација и интервенција. Без тоа нема функционална пазарна економија, има див запад“, вели Бранимир Јовановиќ од Виенски институт за меѓународни економски студии.

Целиот текст можете да го прочитате тука.

Слични објави