Брегзит ѝ ги „ЗАМРСИ СМЕТКИТЕ“ на познатата опатија Даунтон

од Вести365.МК Ј.Р.

Градот Хајклер, каде се снимаше наградуваната серија Даунтаун Аби, има кадровски проблеми. Поради недостиг на работници, што се однесува и на заплетот на серијата, морале да ја прекинат главната активност – организирање големи злосторства.

Тоа е проблем со кој би можел да се поврзе дури и батлерот од опатија Даунтон. Поради Брегзит не можат да вработуваат работници. Сопственичката, Фиона Карнарвон, затоа мораше да ја прекине главната активност – организирање на големи свадби.

„Поради Брегзит, повеќе не организираме големи настани“, рече грофицата, која заедно со нејзиниот сопруг, осмиот гроф од Карнарвон, е последна од градот. Таа додаде дека немаат доволно кадар за тоа. Понекогаш градот организираше 25 забави со сто гости годишно. Сеуште се можни свадби со околу 20 гости, а тие претставуваат помал дел од активноста. Според сопственикот, одржувањето на замокот чини илјадници фунти дневно.

Три години по излегувањето на Обединетото Кралство од Европската Унија, ова има големо влијание на пазарот на трудот. На пример, Карнарвон повеќе не може да вработува студенти кои биле државјани на ЕУ и посетувале универзитети на островот. „Кога бараме вработени во агенции, нема“, рече таа и продолжи, „ако бараме десет работници, можеби тројца ќе се пријават“- рече леди Фиона Карнарвон, пренесува Н1 Словенија.

Од Брегзит, Велика Британија се соочува со недостиг на работници во различни индустрии, како што се производството, градежништвото и логистиката. Деловните групи вршеа притисок врз владата да ги олабави правилата за имиграција. За многу професии правилата за добивање работни визи станаа поповолни, а меѓу нив не е гостопримството.

Слични објави