БиХ е на чекор од покана за членство во НАТО, порача министерот за одбрана

од Вести365.МК | М.Т.

„Ние сме на чекор од повикот за полноправно членство. Имаме сигнали дека следна е Босна и Херцеговина и се надевам дека по Шведска ќе добиеме и статус на кандидат за полноправно членство во НАТО“, изјави министерот за одбрана на Босна и Херцеговина Зукан Хелез, отворајќи ја конференцијата на која учествуваат претставници на Босна и Херцеговина и НАТО.

Целта на конференцијата, која почна на 8 април во Сараево и ќе трае следните три дена, се стратешките прашања на НАТО и подобрувањето на воената соработка.

Хелез изјави дека БиХ изразила јасни амбиции за целосна евроатланска интеграција во Европската унија и безбедносните структури на НАТО.

Тој исто така рече дека со учество во работата на конференцијата на БиХ, се покажува ангажман и подготвеност да се придонесе за регионалната и глобалната безбедност во партнерството со НАТО.

Босна и Херцеговина од 2018 година е во Акциониот план за членство (MAP), што претставува последен чекор пред да добие покана за полноправно членство во Алијансата.

Членовите на Североатлантскиот совет беа во дводневна посета на земјата на почетокот на февруари и соопштија дека НАТО силно ја поддржува Босна и Херцеговина.

Босна и Херцеговина има свој воен и политички претставник во мисијата на НАТО во Брисел, а НАТО има свое седиште во Босна и Херцеговина од 2004 година со мандат од Обединетите нации да помогне во реформите на вооружените сили, што се спроведува според стандардите на НАТО.

Воените единици од Босна и Херцеговина беа дел од единиците на НАТО во мисиите во Авганистан, Ирак, Мали, Конго и други земји.

Според законот за одбрана, кој беше усвоен во 2005 година, институциите се обврзани да ги спроведат „сите неопходни активности за прием на Босна и Херцеговина за членка во НАТО“.

За законот гласаа и партиите од ентитетот Република Српска, Сојузот на независни социјалдемократи (СНСД), која беше опозиција во тоа време, и Српската демократска партија, која имаше министер за одбрана на Босна и Херцеговина.

Во последните десет години, позицијата и опозицијата од Република Српска се противат на членството во НАТО и се залагаат за ставот дека Босна и Херцеговина треба да ја следи српската декларација за воена неутралност по ова прашање.

Во октомври 2017 година, Националното собрание на Република Српска усвои резолуција за воена неутралност на ентитетот, речиси идентична по содржина како Србија десет години претходно.

Слични објави