Голем астероид, вечерва ќе помине помеѓу Земјата и Месечината

од Вести365.МК | А.П.

Астероидот 2023 DZ2, од групата Аполо, беше откриен во средината на јануари и првично се проценува дека е со дијаметар помеѓу 40 и 100 метри, па веднаш беше класифициран како објект блиску до Земјата, што претставува мала закана за нашата планета. Кога оваа среда, астрономите собраа доволно податоци за траекторијата на овој астероид, го отстранија од листата на потенцијално опасни. Неговата привидна магнитуда ќе достигне ниво од околу 9,9, што значи дека нема да биде видлива со голо око, но може да биде видлива со подобар двоглед.

Сепак, астероидот ќе помине покрај нашата планета на оддалеченост од околу 160.000 километри, што е ретка појава за астероид со таа големина, што се случува еднаш на десет години. Ќе прелета покрај нас во текот на ноќта, на 25-ти март, на растојание од околу 175.000 километри, што е помалку од половина од растојанието до нашиот природен сателит, Месечината.

Телескопите деновиве ќе бидат насочени кон небото и ќе собираат податоци за ова парче вселенски материјал. Освен професионалните опсерватории, астероидот веројатно ќе можат да го видат и оние со малку подобри аматерски телескопи.

Слични објави