Илон Маск му ја преполови вредноста на Твитер

од Вести365.МК | Е.Д.

Илон Маск во мејлот што им го испрати на вработените напиша дека Твитер сега вреди околу 20 милијарди долари, што е значителен пад од 44 милијарди долари што ги плати за купување на социјалната мрежа во октомври.

Мејлот бил исраптен до вработените за да ја објават новата програма за компензација на акции. Во него Маск ги предупреди вработените дека Твитер и понатаму е во несигурна финансиска состојба. Тој рече дека „радикалните промени“ во компанијата, вклучувајќи масовни отпуштања и намалување на трошоците, се неопходни за да се избегне банкрот и да се насочат операциите.

„Твитер брзо се преобликува“, напиша Маск, додавајќи дека компанијата може да се смета како „инверзен старт-ап“.

Вредноста на Твитер се намали бидејќи г-дин Маск драматично ја промени компанијата. Во октомври, г-дин Маск го приватен Твитер, што значи дека повеќе не е обврзан да обезбедува транспарентност за неговите финансии. Но, милијардерот јавно посочи дека компанијата изгубила приход бидејќи огласувачите побегнале од платформата по неговото преземање и сугерира дека Твитер е во опасност од банкрот.

Слични објави