Хрватска воведува огромни казни за усташки поздрав и кревање знаме на друга држава

од Вести365.МК | Е.Д.

Поставувањето фашистички симболи и поздрави во Хрватска нема да биде кривично дело, туку ќе се казни како прекршок против јавниот ред и мир со парични казни до 4.000 евра.


Тоа е предвидено во Предлог-измените и дополнувањата на Законот за прекршоци што беше предложен од Министерството за внатрешни работи и сега е на јавна расправа.

Според загрепски „Јутарњи лист“, пропишани се драконски зголемувања на казните од 70 на 4.000 евра, на пример, за извикување на усташки поздрав и прикажување фашистички симболи. Според тој нацрт, казните за тие прекршоци се зголемени до 23 пати.

о 4.000 евра за усташки пароли
Со тоа, максимална казна од четири илјади евра ќе им биде изречена на оние кои го нарушуваат јавниот ред и мир на јавно место со „изведување, репродукција на песни, композиции и текстови или носење или истакнување симболи, текстови, слики, цртежи“.

Досега овој прекршок се казнуваше со парична казна од 20 до 150 евра, а од образложението е јасно дека зголемувањето на казната е со цел да се спречи истакнување симболи или извикување усташки или нацистички пароли.

Министерството за внатрешни работи оттука наведува дека е направена анализа на прекршоци против јавниот ред и мир, во која „прекршокот е извршен со посочување на одредени симболи кои изразуваат или поттикнуваат омраза или со извикување или пеење на споменатиот поздрав (не прецизираат кој поздрав ), утврди дека во најголем број случаи сторителите се прогласени за виновни и казнети со парични казни, но во износи од 25, 27, 53 или 150 евра“.

Велат дека тоа во никој случај не е доволна сума за да ги одврати сторителите во иднина да не прават вакви прекршоци.

Така, максималната казна за овој прекршок се зголемува за 26,6 пати, додека моментално предвидената минимална казна, доколку Собранието го усвои предлогот – 700 евра, би била четири и пол пати поголема од сегашниот максимум и 35 пати поголема од сегашниот минимум.

Од 700 до 4.000 евра за лажни вести
Истиот опсег на казни е предвиден и за оние кои на јавно место „се однесуваат на особено дрско и непристојно, навредувајќи ги граѓаните и нарушувајќи им го мирот“.

Секој што ќе се докаже дека измислува или шири лажни вести кои го нарушуваат мирот и спокојството на граѓаните се соочува со глоба од 700 до 4.000 евра.

Истата казна е предвидена и за прекршокот омаловажување или навреда на државни органи, односно службени лица при вршење на нивната работа и за неовластено пукање од огнено оружје, пукање ракети или слична експлозивна или запалива материја.

До четири илјади евра за лошо воспитување на деца
Граѓаните кои имаат малолетни деца треба да бидат особено загрижени за своите финансии, бидејќи доколку нивното дете направи прекршок против јавниот ред и мир, а се докаже дека тоа е резултат на лошо воспитување или негрижа, може да платат и казна од 700 до 4.000 евра.

Построго ќе бидат казнети родителите ако не воспитале дете добро отколку ако го поттикнале своето потомство на прекршок, бидејќи се предлага родител или старател кој ќе поттикне дете да направи прекршок да се казни со парична казна од 300 до 2.000 евра.

Ова е казната што се предвидува за оние кои дозволуваат проституција во нивните простории или оние кои се коцкаат на јавни места или ги намамуваат другите да се коцкаат, но и граѓаните кои ги доведуваат другите во заблуда кога станува збор за нивната социјална положба или користат лажни лични податоци.

Истата казна им се заканува и на оние кои се тепаат или расправаат на јавно место, како и на граѓаните кои не ја напуштаат групата кога службено или воено лице ќе ги повика да се разотидат.

До илјада евра за истакнување знаме на странска држава без одобрение
Пониски казни, од 200 до 1.000 евра, се предвидени за лицата кои ги навредуваат или омаловажуваат моралните чувства на граѓаните на јавно место, за оние кои даваат алкохолни пијалоци на пијано лице или малолетно лице кое не наполнило 16 години, како и за оние кои пијат или користат дроги на работното место.

Со казна до илјада евра се соочуваат и оние кои без дозвола ќе истакнат знаме на странска држава, како и лицата кои на зграда ќе постават уред или предмет што може да повреди случаен минувач.

Ресторантите ќе платат казна до илјада евра доколку се докаже дека како одговорно лице не спречиле нарушување на редот и мирот во ресторанот, иако тоа можеле да го направат без опасност за себе или за другите.

Слични објави