7.000 новооткриени острови во Јапонија

од Вести365.МК | С.З.

Дигиталното мапирање од страна на Јапонската агенција за геопросторни информации (GSI) неодамна откри дека има 14.125 острови во Јапонија, двојно повеќе од бројот од 6.852 во официјална употреба според извештајот на Јапонската крајбрежна стража од 1987 година.

Сепак, ГСИ минатата недела нагласи дека новата бројка го одразува напредокот во геодетската технологија и не ја промени вкупната површина на Јапонија.

Се вели дека иако не постои меѓународен договор за тоа како да се пребројат островите, истиот критериум за големина бил користен како претходното истражување пред 35 години.

Инаку, островите што ја опкружуваат Јапонија беа во центарот на неколку територијални спорови, пишува Телеграф.

Јапонија тврди дека јужните Курилски Острови ги држи Русија, кои Токио ги нарекува Северни територии. Спорот датира од крајот на Втората светска војна.

Јапонија, исто така, тврди дека има историско барање за ненаселените острови Сенкаку во Источното Кинеско Море, со кои таа моментално управува, но Кина постојано го оспорува тоа тврдење.

Во меѓувреме, Јапонија и Јужна Кореја остануваат во повеќе од 70-годишен спор околу суверенитетот на група мали острови познати како Докдо во близина на Сеул и Такешима во близина на Токио во Јапонското Море, кое Кореја го нарекува Источно Море.

Слични објави