Шок во Швајцарија поради преземањето на Credit Suisse: „Нема зомби, доаѓа ЧУДОВИШТЕ“

од Вести365.МК Ј.Р.

ШВАЈЦАРИЈА денеска влезе во нова ера откако UBS го купи Credit Suisse со помош на регулаторите и владата, поставувајќи прашања за нарушувањето на пазарната конкуренција и угледот на финансискиот сектор на глобално ниво. Според пакетот одобрен од швајцарските регулатори во неделата, UBS ќе плати три милијарди швајцарски франци (три милијарди евра) за кредит и ќе преземе 5,4 милијарди франци од своите загуби.

Според податоците на швајцарската централна банка, средствата на двата системски важни кредитори на глобално ниво се за 40 отсто поголеми од швајцарскиот БДП. Здружението на вработени во УБС, пак, бара отпуштањата да се сведат на „апсолутен минимум“.

„Работата на голем број вработени се во прашање“, предупреди здружението, нагласувајќи го чувството на нелагодност во Швајцарија поради нејзиниот намален статус на глобален финансиски центар.

Претставникот на швајцарската партија на зелените, Герхард Андреј, изјави дека Credit Suisse е „исклучително видлива институција“, па Швајцарија „како земја сега е во многу тешка ситуација“. Некои изразија загриженост за доминантната позиција на UBS.

Шок во Швајцарија
Тобијас Страуман, професор по економска историја на Универзитетот во Цирих, рече дека е „зачудувачки“ што властите не донеле посебни одредби за да се обезбеди фер конкуренција. Шокирани од развојот на настаните се и швајцарските медиуми.

„Зомби нема, ама доаѓа чудовиште“, гласи насловот на коментарот во угледниот дневен весник Ноје Цуерхер Цајтунг (НЗЗ), кој често ги одразува ставовите на естаблишментот. „Пред неколку месеци никој не би помислил дека Credit Suisse ќе пропадне. Сепак, тоа не се случи случајно“, пишува коментаторот на NZZ, обвинувајќи ја банката за ароганција и гордост.

Слични објави