Шаленберг: Русија секогаш ќе остане важна за Европа

од Вести365.МК Ј.Р.

Русија секогаш ќе остане важна за Европа, рече министерот за надворешни работи на Австрија, велејќи дека да се мисли поинаку е заблуда, пренесува „Ројтерс“. Александар Шаленберг, исто така, ја бранеше втората по големина банка во земјата, Рајфајзен Банк Интернешнл, велејќи дека е неразумно да се издвои заемодавачот за водење бизнис во Русија, додека толку многу други западни фирми го направија истото.

„Да се ​​мисли дека повеќе нема да ја има Русија и дека можеме да се раздружиме во сите области е заблуда“, изјави Шаленберг за Ројтерс, додавајќи дека иако Австрија ќе ги олабави врските, тоа „не може да се случи преку ноќ“.

„Достоевски и Чајковски остануваат дел од европската култура, сакале или не. Таа ќе продолжи да биде наш најголем сосед. Ќе остане втора по големина нуклеарна сила во светот“, вели австрискиот министер.

Австрија, која се моделира себеси како мост меѓу истокот и западот, претворајќи го својот главен град Виена во магнет за руски пари, исто така е дел од поширокиот западен сојуз кој ја санкционираше Русија по нејзината инвазија на Украина.

Австрија сè уште увезува руски гас, иако се обидува да го намали во наредните години.

Некои австриски официјални лица, сепак, имаат надеж за брзо завршување на војната и враќање на понормални односи со Русија, велат познавачите на ова прашање.

Слични објави