Цената на нафтата е скоро 83 долари

од Вести365.МК Ј.Р.

ЦЕНИТЕ на нафтата се задржаа над нивото од 83 долари на меѓународните пазари во средата, балансирајќи помеѓу индикациите за обилна понуда и очекувањата за поголема кинеска побарувачка. На лондонскиот пазар цената на барелот по пладне беше речиси непроменета во однос на вчерашното затворање на трговијата и изнесуваше 83,28 долари. На американскиот пазар барелот се тргуваше по пониска цена за 35 центи, од 76,70 долари.

Залихите на нафта во САД се зголемија
Пазарното расположение е избалансирано помеѓу знаците обилното снабдување сигнализирано со порастот на залихите на нафта во САД и охрабрувачките податоци од кинеската индустрија кои укажуваат на закрепнување од мерките за ограничување на КОВИД и укажуваат на силна побарувачка за нафта.

Залихите на нафта во САД пораснаа минатата недела за 6,2 милиони барели, покажуваат пазарните извори кои се повикуваат на податоците од Американскиот институт за нафта (API) објавени во вторникот. Официјалните податоци ќе бидат објавени во текот на денот.

Обилна понуда сигнализираше и руското производство, кое во февруари за првпат го достигна нивото пред санкциите, пишува деловниот весник Комерсант, повикувајќи се на извори. Отпорното руско снабдување го одржува куповниот интерес на ниско ниво, рече Стивен Бренок од PVM.

Производството на ОПЕК се зголеми
Истражувањето на Ројтерс покажа дека во февруари се зголемило и производството на Организацијата на земјите извознички на нафта (ОПЕК). Контрабалансирањето на знаците на изобилство на понудата беше најсилниот февруарски раст на кинеската индустриска активност во повеќе од една деценија, поттикнувајќи ги надежите дека закрепнувањето на Кина ќе го неутрализира забавувањето на глобалната активност и ќе ја зголеми побарувачката за нафта.

Официјалниот индекс на менаџери за набавки во кинеската индустрија порасна во февруари за 2,5 поени во однос на јануари, на 52,6 поени, што значи дека активноста ја напушти областа на стагнација. Истражувањето на Caixin и S&P Global покажа раст на индустриската активност за прв пат во седум месеци.

„Уште еден сет на пријатни изненадувања во кинескиот PMI ги поткрепува оценките дека закрепнувањето е посилно од очекуваното, поддржувајќи пооптимистички изгледи за побарувачката на нафта“, рече Yeap Jun Rong од IG. Во посебен извештај ОПЕК објави дека во вторник цената на барел од нафтената кошничка на нејзините членки се зголемила за 27 центи, на 81,91 долар.

Слични објави