УШТЕ ЕДЕН КОЛАПС НА БАНКА ВО САД – Затворена Signature Bank

од Вести365.МК Ј.Р.

Американските регулаторни власти ја затворија Signature Bank со седиште во Њујорк, пренесува Њујорк Тајмс.

Сигначер е една од главните банки во крипто индустријата со седиште во Њујорк, најголемата веднаш до Силвергејт, која минатата недела објави дека ќе изврши ликвидација.

Оваа банка е исто така една од жртвите на актуелната криза на крипто-пазарот, поврзана со банкротот на SVB.

Американските регулатори донесоа одлука да го спречат ширењето на банкарската криза со затворање на банката, која е главен доверител во крипто индустријата. Одделот за финансии, Федералните резерви и Федералната корпорација за осигурување на депозити соопштија во заедничката изјава во неделата вечерта дека ја затвораат банката.

Регулаторите на банката објавија дека клиентите на Signacher Bank имаат целосен пристап до нивните депозити, за да можат да си ги вратат парите.

„Сите штедачи на оваа институција ќе бидат обесштетени, како во случајот со банката од Силициумската долина (СВБ), така што даночните обврзници нема да бидат на товар на никаква загуба“, велат регулаторите на банката.

Регулаторите, инаку, ја затворија банката во Силициумската долина во петокот и ги запленија нејзините депозити, што е најголем пропуст на банка во САД од финансиската криза во 2008 година и втор најголем досега. Овој потег дојде неколку дена откако институцијата објави дека има потешкотии во своето работење.

Слични објави