Со дигитализација до поголема конкурентност на пазарот

од Вести365.МК | С.З.

Македонските компании мора да се дигитализираат за да останат конкурентни на пазарот. Најмногу 20% од дигиталните алатки се користат во продажбата и растот на бизнисот во Македонија, што ја крева земјата на последното место во регионот за онлајн маркетинг и продажба. Експертите го наведуваат скептицизмот, стравот од новите технологии и недоволната едукација како главни причини за ова. Центарот за развој на Југоисточниот плански регион ги реализираше работилниците кои ги поттикнуваат компаниите да се дигитализираат и да се прилагодат на новата дигитална реалност. Работилниците се дел од проектот Деловен еко систем BE IN, финансиран преку Интерег ИПА програмата за прекугранична соработка со Грција. Ако македонските компании не се дигитализираат, тие нема да можат да се натпреваруваат со светските трендови. Дигитална трансформација е потребна за најмалку 40% од бизнисите во наредните пет години.

Слични објави