Сијарто: Во интерес на ЕУ е што поскоро да ги прими земјите од Западен Балкан

од Вести365.МК | М.Т.

Кредибилитетот на политиката на проширување на ЕУ е нарушен со одолговлекувањето на интегративниот процес на прием на земјите од Западен Балкан, изјави денеска министерот за надворешни работи на Унгарија, Петер Сијарто, додавајќи дека тоа е во интерес на ЕУ што поскоро да ги интегрира земјите од регионот во своите рамки.

На заедничката прес-конференција со министерката за европски прашања на Црна Гора, Маида Горчевиќ, Сијарто истакна дека изборите во Европскиот парламент го отворија патот за „десничарски, мирни, суверени“ промени во политичкиот правец што се нарекува „здрав разум“ во европските политички дебатим додека ЕУ би можела да ги реши долгорочните предизвици и да ги интегрира „амбициозните и брзоразвивачките“ земји од Западен Балкан, објави МТИ.

Денес, додаде тој, на Европската унија и е потребен Западен Балкан повеќе отколку Балканот ЕУ.

Слични објави