Руски опозиционер собра рекордни 100.000 потписи за кандидатура на претседателските избори

од Вести365.МК | М.Т.

Тимот на либералниот руски политичар Борис Надеждин соопшти дека успешно собрал 100.000 потписи потребни за поднесување на неговата кандидатура на претседателските избори во Русија во март.

Изненадувачки сцени на Руси кои трпеливо чекаа редици во големите градови во текот на викендот за да ја потпишат неговата кандидатура значително ја зголемија популарноста на Надеждин.

До вторник напладне, кандидатурата на Надеждин добила 101.607 потписи за поддршка од руските граѓани, иако Надеждин му кажал на персоналот на кампањата да продолжи да собира потписи додека не достигне 105.000. Откако ќе се соберат, потписите мора да се достават до Централната изборна комисија (ЦИК) на проверка.

„Веќе собравме 101.000 потписи, но тие не се совршени. Мораме да испорачаме на ЦИК 105.000 беспрекорни потписи кои тие не можат да не ги препознаат, поради што мораме да собереме што е можно повеќе“, напиша Надеждин во вторникот на својот Телеграм канал.

Слични објави