Руските мајки и сопруги со порака до Путин: Престани да ги праќаш нашите синови и мажи на кланица

од Вести365.МК Ј.Р.

Видеото е објавено на независниот руски телеграм канал СОТА.

Жените во видеото велат дека нивните најблиски биле „принудени да им се придружат на насилничките групи“ на почетокот на март и покрај тоа што имале само четири дена обука откако биле мобилизирани. Две жени заедно држат знак на руски, пишува CNN.

„Нашите мобилизирани (мажи) се праќаат како јагниња на колење за да ги нападнат утврдените области – пет по пет, против 100 непријателски луѓе вооружени до заби. Тие се подготвени да ѝ служат на татковината, но според специјализацијата за која се обучени, не како јуришници.“

Си-Ен-Ен не можеле самостојно да ги потврдат тврдењата на групата жени на видеото. Испраќањето на стотици илјади граѓани од Русија да се борат на боиштата во Украина, предизвика несогласување и протести и поттикна многу Руси, особено млади мажи, да ја напуштат земјата.

„Побегнавме од Русија затоа што сакаме да живееме. Се плашиме дека може да не испратат во Украина“, изјави претходно за Си-Ен-Ен еден маж, кој побара анонимност за да ги заштити најблиските кои останале дома.

Семејствата на руските регрути ја критикуваа мобилизацијата, велејќи дека таа е зафатена од проблеми како што се недостаток на раководство од офицери од среден ранг, непостоечка обука, проблеми со дисциплината, како и логистички тешкотии како што се недоволна униформа, лоша храна и недостаток на медицински материјали.

Слични објави