Русите обвинуваат: Од почетокот на војната, Украинците убиле речиси 4.500 цивили во Доњецк

од Вести365.МК Ј.Р.

Проруските власти на окупираниот украински регион Доњецк денеска тврдеа дека речиси 4.500 цивили се убиени во окупираните делови на Доњецк како резултат на украинското гранатирање во изминатата година.

Руската режимска агенција Тас го цитира „заедничкиот центар за контрола и координација на теми поврзани со украинските воени злосторства“, во кој се наведува:

„Во текот на 389 дена ескалација, 677 цивили, меѓу кои 28 деца, беа убиени пред почетокот на специјалната војска. операција (како што Кремљ продолжува да ја нарекува инвазијата на Украина, оп.а.)“.

На територијата ослободена за време на специјалната воена операција загинаа 3.780 цивили, од кои 106 деца.

Слични објави