Регулаторна донесе нова предлог цена за вода, конечната цена ќе ја утврди Советот на Град Скопје

од Вести365.МК | С.З.

Регулаторната комисија за енергетика одлучи дека минималната цена за водата во Скопје ќе биде 31.53 денари за кубен метар, додека максималната цена ќе биде 34.82 денари. Овој предлог е испратен до ЈП Водовод и канализација – Скопје, кое треба да направи своја одлука во рамките на минималната и максималната тарифа и да ја поднесе на Советот на Град Скопје за одобрување. Ако се прифати минималната тарифа, тоа би значело минимално намалување на цената бидејќи моменталната цена е 31.87 денари. Ако се прифати максималната цена, ќе дојде до зголемување од 9%, што би значело месечно зголемување од 29.5 денари, но според претседателот на Регулаторната комисија, Марко Бислимоски, ова не треба да претставува проблем за граѓаните.

На денешната прес-конференција, Бислимоски исто така говореше за недоразбирањата со ЈП Водовод и канализација – Скопје, кои, како што рече, сега се надминати. Тој повторно нагласи дека Регулаторната комисија работи на основа на барањата поднесени од комуналните претпријатија, а потоа, во согласност со методологијата, ги одредува цените.

Слични објави