Путин: Го почитуваме планот на Кина за Украина, ќе го разгледаме

од Вести365.МК Ј.Р.

Рускиот претседател Владимир Путин го пречека кинескиот лидер Си Џинпинг во Кремљ. На неформален состанок, двајцата лидери разговараа за состојбата на стратешкото партнерство и изгледите за понатамошен развој.

Лидерите се поздравија во претставничкиот кабинет во првата зграда на Кремљ. Разговорот се одвива во личен формат, а потоа лидерите ќе го продолжат дијалогот за време на вечерата.

Рускиот претседател Владимир Путин му рекол на кинескиот лидер дека е задоволен што може лично да му честита на новиот мандат, како и дека неговата работа во изминатата деценија била соодветно оценета. Според него, Кина и Русија имаат многу заеднички задачи и цели.

Рускиот претседател најави дека внимателно го проучил кинескиот план за решавање на кризата во Украина.

„Русија е секогаш отворена за преговарачкиот процес и го почитува планот на Кина за Украина. Се разбира, ќе имаме можност да го разгледаме ова прашање. Знаеме дека тргнувате од принципите на правда и почитување на основните одредби на меѓународното право, неделиви безбедност за сите земји“, рече Путин.

Путин, исто така, изјави дека Кина зазема правична и избалансирана позиција за повеќето меѓународни прашања.

„Симболично е што се сретнавме пред точно десет години – тогаш за прв пат ја посетивте Русија како претседател на Народна Република Кина. За тоа време направивме суштински чекори во развојот на нашите односи“, му рекол Путин на Кси. .

Си Џинпинг му се обрати на Путин како „драг пријател“, нагласувајќи дека верува оти рускиот народ ќе го поддржи следната година, на претседателските избори.

„Благодарение на вашето силно лидерство, Русија постигна значителен успех во просперитетот на земјата“, рече Кси.

Тој додаде дека му е драго што ја избрал Русија за прва земја што ќе ја посети во третиот мандат и дека двете земји треба да градат блиски меѓусебни односи.

„Кинеската страна посветува големо внимание на развојот на кинеско-руските односи, бидејќи тоа има своја историска логика, бидејќи ние сме најголеми соседни земји. Ние сме партнери во сеопфатната стратешка соработка“, нагласи Кси.

Кинескиот претседател Си Џинпинг на 20 март пристигна во работна посета на Русија.

Тоа е негова прва посета во странство по третиот реизбор за шеф на државата. Во понеделникот, по пристигнувањето во Русија, Кси Џинпинг рече дека Пекинг и Москва се сигурни партнери во светот кој не е нималку мирен и дека Кина е подготвена одлучно да го брани меѓународното право заедно со Русија.

Посетата на кинескиот претседател на Русија трае од 20 до 22 март

Слични објави