Париз „СЕ ДАВИ“ во ѓубре и во наезда на стаорци и бубашваби…(ФОТО/ВИДЕО)

од Вести365.МК Ј.Р.

Полни контејнери и канти за ѓубре во големи делови на Париз и илјадници тони ѓубре што никој не ги подига од улиците на француската престолнина – ова е резултатот од штрајкот на работниците за чистење што започна пред една недела, пренесува Би-би-си. „Валкано е, привлекува стаорци и бубашваби“, се пожали еден Парижанец на француското радио.

Работниците штрајкуваат поради предлогот на владата на Емануел Макрон за зголемување на старосната граница за пензионирање од 62 на 64 години. Други градови, вклучувајќи ги Нант, Рен и Ле Авр, исто така беа погодени од штрајкот.

Ѓубреџиите стапија во штрајк пред една недела поради доцното пензионирање, а париските власти соопштија дека половина од градските населби кои ги покриваат општинските работници се погодени од акцијата. Блокирани се три локации за третман на отпад, а четвртиот е делумно затворен. Во понеделникот париските власти објавија дека допрва треба да се соберат 5.600 тони отпад. 

Милиони стаорци, лебарки…
Еден коментатор на радиото Europe1 ја опиша ситуацијата како бифе за шест милиони стаорци во Париз, двојно повеќе од човечката популација.

Во 10-те реони што ги покриваат приватни компании собирањето смет се одвива речиси нормално, соопшти градскиот совет. Некои извештаи покажуваат дека активистите се обидувале да спречат собирањето отпад да продолжи.

Приватна компанија, исто така, беше видена во понеделникот вечерта на информативниот канал BFMTV како собира отпад во една од големите централни квартови, шестата, која вообичаено ја покриваат градските работници. Слично собирање отпад имаше и во две други области на западниот дел на градот.

Водечкиот функционер на градскиот совет, Емануел Грегоар, рече дека ситуацијата е комплицирана, но властите имаат приоритет на интервенцијата за јавна безбедност, со фокус на чистење на пазарите, отстранување на вреќи со ѓубре што лежат на земја и гарантирање на безбедноста на пешаците.

„Штрајкот предизвикува промена во однесувањето на стаорците“, изјави експертот Ромен Ласер за весникот Le Parisien. „Тие ќе копаат во кантите, ќе се размножуваат таму и ќе ја остават урината и изметот. Имаме загрижувачки здравствен ризик за работниците во санитарната служба и општата популација.

Слични објави