О’Брајан: На Западен Балкан има замор од ветувањата за патот кон ЕУ

од Вести365.МК | М.Т.

Во текот на претходните децении, неколку земји беа на пат кон Европа, но без јасни изгледи за напредок, рече помошникот државен секретар на САД за европски и евроазиски прашања Џејмс О’Брајан за време на говорот во Германскиот маршалов фонд во Вашингтон. Тие земји се наоѓаат, како што вели, меѓу Русија и САД и се протегаат од Каспиското до Јадранското Море.

Тој додаде дека овој „сив простор“ им овозможува на политичарите, кои сакаат да работат вон правилата, да „цутат“.

„Ова е сериозен проблем за нашата безбедност, но и за луѓето од тие земји“, рече тој. Но, тој исто така додаде дека во тој контекст се случуваат неколку добри работи и дека првата е „одлуката на Европската унија да ги отвори пристапните преговори со девет земји“.

Слични објави