На денешен ден: Роден е Ристо Шишков, еден од најталентираните македонски актери осуден и затвореб како македонски националист

од Вести365.МК Ј.Р.

На 23 март во 1940 година во селото Мрсна, кај Серез, Егејска Македонија, е роден Ристо Шишков, македонски драмски, филмски и телевизиски актер, еден од најталентираните во македонската актерска уметност.

Академија за театар завршил во Белград. Постојан член на Македонскиот народен театар станал од 1964 година.

Во децениското живеење на оваа сцена остварил многу ликови како и бројни незаборавни ролји во македонски играни филмови „Републиката во пламен“, „До победата и по неа“, „Црно семе“, „Жед“, „Истрел“, „Црвениот коњ“ и други.

Бил проследуван од тајните служби на СФР Југославија и СР Македонија како македонски националист и бил осуден и затворен. Умрел во Скопје, на 17 јуни 1986 година.

Слични објави