Мартин Купер, пронаоѓачот на мобилниот телефон, доби награда за животно дело

од Вести365.МК | С.З.

Пред 50 години, Мартин Купер го измисли првиот мобилен телефон кој беше популарно наречен “цигла”. Тој доби награда за животно дело на Светскиот конгрес за мобилни комуникации во Барселона – најголемиот саем за безжични комуникации на светот. Додека го држеше прототипот на првиот мобилен телефон, Мартин Купер изрази оптимизам за иднината на мобилната технологија, но и изрази загриженост поради ризикот кој паметните телефони го претставуваат за приватноста и за популацијата на младите, се наведува во извештајот на „Associated Press“.

Слични објави