Маричиќ: Европската перспектива на регионот е реална и предвидлива, нашата крајна цел е да ја донесеме Европа дома

од Вести365.МК | М.Т.

Вицепремиерот задолжен за европски прашања Бојан Маричиќ изјави дека Западен Балкан е во фокусот на Европската Унија, што е позитивна порака за регионот. Тој ја поддржува јасната европска перспектива со точни датуми како катализатор за реформи и спроведување на квалитетни решенија кон ЕУ. Маричиќ истакна дека руската агресија врз Украина го алармираше ЕУ да ја дефинира своја стратешка политика и план за европската перспектива на Западен Балкан. Тој потврди дека регионот е на реформски пат, но истакна дека е потребен план за членство во ЕУ, бидејќи довербата кај граѓаните опаѓа поради долгото чекање пред вратите на ЕУ. Маричиќ посочи дека ЕУ треба да има водечка улога на Западен Балкан и да најави натамошен зголемен политички ангажман во регионот.

Слични објави