Лансирана првата 3Д печатена ракета (ВИДЕО)

од Вести365.МК Ј.Р.

Првата 3Д печатена ракета во светот полета рано утринава од Кејп Канаверал, Флорида. Теран 1 без екипаж полета во 4:25 часот по две одложувања поради проблем со температурата на горивото и проблем со притисокот на горивото.

Теран 1 – двостепена, 33,5 метри висока и 2,3 метри широка ракета „е најголемиот 3Д-печатен објект што постои и што се обидел да лета во орбитата“, според Relativity Space, приватната компанија со седиште во Калифорнија. вселенски стартап кој го изгради.

Отпечатени се 85 проценти од масата на ракетата, вклучувајќи ги и моторите, а Relativity Space има намера да го зголеми тој сооднос на 95 проценти.

https://twitter.com/thePrimalSpace/status/1638746383489302530?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1638746383489302530%7Ctwgr%5E1cb115dbfacd3779eb0a2d3e8660c87100f61512%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.index.hr%2Fvijesti%2Fclanak%2Fpoletjela-prva-isprintana-3d-raketa-pogledajte%2F2448852.aspx

Во првиот лет ракетата требаше да стигне во орбитата по осум минути. Да успееше, калифорнискиот стартап ќе беше првата вселенска компанија во приватна сопственост што го стори тоа при првото лансирање.

„Денес е ден на голема победа“
Сепак, аномалија околу пет минути по полетувањето значеше дека ракетата не стигна до орбитата.

Tеран 1 ја достигна точката Max-Q – точката во лансирањето каде што ракетата доживува најголем динамички притисок. „Денешното лансирање ја потврди 3Д печатената ракетна технологија на Relativity која ќе го овозможи нашето следно возило, Terran R“, соопшти компанијата по лансирањето.

„Денес е ден на голема победа, со многу историски први случувања. Теран 1 е дизајниран да носи до 1.250 килограми во ниската орбита на Земјата.“

Слични објави