Клубот „Ванчо Михајлов“ е избришан од централниот регистар

од Вести365.МК | Е.Д.

По одлуката на министерот за правда Кренар Лога, бугарскиот клуб „Ванчо Михајлов“ од Битола е избришан од регистерот на невладини организации и здруиженија. Во Централен регистар како правен статус е наведено „избришан“. Одлуката следеше по одбивањето на здружението на Бугари да го промени името кое, и според наодите на Комисијата за антидискриминација, создава негативни чувства кај народите во Македонија, бидејќи Иван (Ванчо) Михајлов беше соработник на фашистите и противник и негатор на македонскиот народ.

По одлуката на министерот за правда Кренар Лога, бугарскиот клуб „Ванчо Михајлов“ од Битола е избришан од регистерот на невладини организации и здруиженија. Во Централен регистар како правен статус е наведено „избришан“. Одлуката следеше по одбивањето на здружението на Бугари да го промени името кое, и според наодите на Комисијата за антидискриминација, создава негативни чувства кај народите во Македонија, бидејќи Иван (Ванчо) Михајлов беше соработник на фашистите и противник и негатор на македонскиот народ

Слични објави