КИНА МНОГУ ПРЕД ЗАПАДОТ ВО ТЕХНОЛОГИЈА: Води во 37 од 44 нови и клучни

од Вести365.МК Ј.Р.

Кина води во однос на западните земји во развојот на новите и клучните технологии, со оглед на тоа што во групата од 44 нови технологии има предност дури во 37.

Ова го покажува истражувањето на Австралискиот институт за стратешка политика (ASPI).

Институтот соопшти дека истражувал технологии во областа на одбраната, вселената, енергијата и биотехнологијата и дека првите 10 истражувачки институции се лоцирани во Кина, објави Ројтерс.

Истражувањето покажа дека американската технологија често е рангирана на второто место, иако нејзините институти водат глобално истражување за компјутери со високи перформанси, квантни компјутери, мали сателити и вакцини.

Кина покажа неверојатна предност во истражувањето, поради големото влијание и поддршката на владините развојни програми.

„Во изминатите пет години, Кина произведе 48,49 отсто од светските истражувачки работи на напредни авионски мотори, вклучително и хиперсонични авиони“, соопшти австралискиот институт, додавајќи дека Кина е домаќин на седум од 10 светски признати институции.

На полето на фотонските сензори и квантната комуникација, силата на кинеското истражување може да доведе до спречување на надзорот од страна на западните разузнавачки служби, вклучувајќи ги ОК, САД, Австралија, Канада и Нов Зеланд.

Се смета дека Кина има монопол во 10 области, вклучувајќи ја и синтетичката биологија, каде што произведува една третина од сите истражувања, како и електрични батерии, 5G и нанотехнологија.

Кина го подобри своето истражување со знаење стекнато во странство, со податоци кои покажуваат дека петтина од врвните кинески истражувачи биле обучени во земји како што се САД, Велика Британија и Австралија, се вели во извештајот.

Австралиските универзитети рекоа дека ги почитуваат законите за странско влијание дизајнирани да го запрат нелегалниот трансфер на технологија во Кина.

Институтот ги повикува западните земји да соработуваат почесто со цел, како што се наведува, да се создадат безбедносни синџири на трансфер на технологија.

Слични објави