Некои намирници се предвидливи, а некои може да ве изненадат
Можете да слушнете од сите страни што е добро за јадење, а што е нездраво, па едноставно веќе не можеме да бидеме сигурни што е всушност точно. Но, кога врвните кардиолози кажуваат која храна треба да ја избегнуваме, тоа е друга приказна. Иако консумирањето на овие неколку намирници нема да ви наштети ако ги јадете повремено, кардиолозите советуваат да ги јадете се поретко, пишува Huffpost.
Црниот дроб
д-р. Елеонор Левин, кардиолог на Универзитетот Стенфорд, вели дека никогаш не јаде црн дроб.
– Црниот дроб е црвено месо со исклучително висока содржина на масти. Во основа, го избегнувам црвеното месо бидејќи е богато со заситени масти и транс масти, а освен што е лошо за срцето, заситените масти можат да предизвикаат остеопороза. Црниот дроб е особено лош бидејќи е органот што ги филтрира токсините, така што сите токсини имаат тенденција само да седат таму“, рече тој.
Колбаси
Кардиологот од Минеаполис, Елизабет Клодас, вели дека избегнува колбаси по секоја цена.
– Тие се богати со натриум, кој го зголемува крвниот притисок, и се богат извор на заситени масти, кои го зголемуваат нивото на холестеролот – рече таа.
Клодас истакна дека преработеното месо, вклучително и колбасите, шунката и сланината, се исто така означени како канцерогени од СЗО.
Шунка
д-р. Џејмс Уделсон, шеф на кардиологија во медицинскиот центар Тафтс, тврди дека шунката воопшто не е добра за срцето.
– Важно е да се напомене дека клучот за здравјето на срцето е да се следи препорачаната диета во медитерански стил, која е богата со зеленчук, цели зрна, риба и малку посно месо, јаткасти плодови и мешунки – нагласува тој.
Сланина
д-р. Франсоа Марвел, кардиолог на Универзитетот Џон Хопкинс, рече дека обично го избегнува овој солен, вкусен појадок.
– Сланината е пример за високо преработено црвено месо кое е богато со заситени масти и го зголемува лошиот холестерол, наречен липопротеин со ниска густина LDL – кој е поврзан со зголемен ризик од срцев удар и мозочен удар. Начинот на кој се обработува сланината е преку „лекување“ на свинското месо, што обично вклучува додавање сол, шеќер и нитрати. Големите количини на сол (или натриум) што се користат во овој третман може да го зголемат крвниот притисок и задржувањето на течности, предизвикувајќи срцето да работи понапорно за да пумпа крв низ телото. Високиот крвен притисок или хипертензијата се исто така главен фактор на ризик за кардиоваскуларни заболувања – рече таа.
Маргарин
– Маргаринот изгледа како одлична идеја теоретски, но излегува дека е исто толку лош како путерот. Студијата покажа дека за секоја лажица маргарин дневно, луѓето имаат 6% поголема веројатност да умрат во текот на просечните 16 години од студијата. Маслиновото масло е подобро, а секоја лажица маслиново масло е поврзана со 4% помал ризик од смрт. Имајќи го тоа на ум, им кажувам на моите пациенти да користат маслиново масло секогаш кога е можно, дури и за готвење јајца или тост. Кога ништо друго освен вкусот на путерот не е доволен, сепак е подобро да се користи главно маслиново масло со тенко парче путер за вкус, рече д-р Хармони Рејнолдс, кардиолог во NYU Langone Health.
Крофни
Крофните се пржат на масло и содржат транс масти, кои се многу тврди за срцето, тврди д-р Џејн Морган од Атланта.
– Транс мастите го зголемуваат нивото на холестерол и шеќер во крвта, придонесувајќи за дијабетес тип 2, срцеви заболувања и мозочен удар – објасни таа.