Казни над 300.000 денари за непочитување на одлуката за цената на лебот

од Вести365.МК | М.Т.

Државниот пазарен инспекторат изрече казни на три компании од Скопје и една од Куманово за продажба на леб повисока од 33 денари. Контроли биле извршени на многу локации низ целата држава, каде што биле забележани непочитувања на одлуката за замрзнување на цените на лебот.

Санкциите изнесуваат над 300.000 денари и се во согласност со законите за трговија и заштита на потрошувачите, каде што казните можат да бидат во ранг од 500 до 10,000 евра за правните субјекти и од 50 до 500 евра за одговорните лица. Државниот пазарен инспекторат апелира за почитување на одлуката за цените на лебот, бидејќи тој е основен производ во секојдневниот живот на граѓаните.

Одлуката има за цел да го сузбие профитерството во време на криза и да ја засили солидарноста, а ќе биде спроведена со еднаквост кон сите, без селективност. Непочитувањето на одлуката ќе резултира со санкции, предупреди пазарната инспекција.

Слични објави