Илјадници помлади доктори во Британија започнаа ТРИДНЕВЕН ШТРАЈК

од Вести365.МК Ј.Р.

Илјадници помлади лекари во Британија денеска започнуваат тридневен штрајк кој ќе ја наруши грижата за пациентите, протестирајќи поради тоа што некои заработуваат помалку на час од баристите.

Ова е последниот штрајк во кој е вклучен персоналот на британската Национална здравствена служба (NHS), откако медицинските сестри, болничарите и другите работници веќе побараа зголемување на платите за полесно да се помине веќе двоцифрената инфлација.

„Ова веројатно ќе биде најразорната серија денови на индустриска акција што сме ја виделе цела зима“
NHS ќе даде приоритет на итна нега за време на штрајкот бидејќи рутинските прегледи, операциите, па дури и некои итни третмани за рак може да бидат изложени на ризик, рече медицинскиот директор на NHS Англија, Стивен Пауис.

„Ова веројатно ќе биде најразорната серија денови на индустриска акција што сме ја виделе цела зима“, изјави Пауис за радиото Тајмс. „Ние работиме тесно во рамките на NHS за да се осигураме дека службите за брза помош не се засегнати“, рече тој. „Но, ќе бидат тешки три дена и ќе бидат доста предизвикувачки“, нагласи тој.

Помладите лекари во Британија се квалификувани лекари, често со неколкугодишно искуство, кои работат под водство на повозрасни лекари и претставуваат речиси половина од медицинската работна сила во земјата.

Нивниот синдикат, Британската медицинска асоцијација (БМА), вели дека почетната плата за помладите лекари може да биде дури 14,09 фунти (околу 16 евра) на час, што е еден денар помалку од највисоката плата за бариста во британското кафуле. синџир Pret A Manger.

Премиерот Риши Сунак е под притисок да помогне да се прекинат штрајковите на здравствените работници, што исто така се заканува на еден од неговите главни приоритети за намалување на долгите листи на чекање за лекување.

Министерот за здравство Стив Баркли денеска го повика синдикатот БМА на официјални разговори за платите. Поширок бран штрајкови во Британија, во кој се вклучени стотици илјади работници во јавниот сектор, доаѓа во време на притисок врз јавните финансии и додека владата на Сунак се подготвува да го претстави буџетот во среда.

Слични објави