Започна струмичкиот карневал

од Вести365.МК | М.Т.

Струмичкиот карневал започна со објавата на кралот вечерва, откако 41 групи со вкупно 1,200 учесници и 300 гости од странство дефилираа низ улиците на градот на Интернационалната вечер. Маските претставуваа различни теми, вклучувајќи љубов, музика, јунаци од филмовите, и најзначајната од сите – Струмичка корида, која го истакнува храброста и љубовта на момчињата и девојките, и настанува порака за хуман однос кон животните.

Градоначалникот на Струмица, Костадин Костадинов го истакна значењето на карневалот како традиција со древно минато од повеќе векови, што го прави градот центар на светот. Жирито и публиката ги оценуваат најдобрите карневалски креации при што се наградуваат со парични награди победниците во повеќе категории.

Карневалските празнувања продолжуваат утре со традиционалниот Детски карневал, на кој младите струмичани ќе продефилираат со своите маски.

Слични објави