Деспотовски за Ковачевски: Малтене го земаа за рака и го седнаa

од Вести365.МК | М.Т.

Враќање на внатрепартиската демократија со директен избор на општински раководства и ефикасна интерна комуникација на општинските организации и централата, како и прекин на влијанијата на централата во Скопје особено во поставување кадровски решение, бараа членовите во Тетово и Гостивар на средбите со Јован Деспотовски. Ова се и постулатите на програмата Нов почеток, нов СДСМ на Деспотовски со која се предвидува сериозна реформа на партијата со цел да се врати интегритетот и местото во општеството кое и припаѓа.

– Секаде каде што одиме во овие две недели се гледа голема енергија. Желба и потреба за промени. Бранот е покренат и нема да запре. Овие избори се шанса да ги промениме работите од внатре. Враќањето на моќта кај луѓето, зајакнувањето на општинските организации во процесите на одлучување се основа на нашиот нов пристап. Одлуките треба да ја одразуваат волјата на нашите членови, а не интересите на неколкумина, рече Деспотовски.

Тој нагласува дека на средбите со членовите низ државата се гледа сериозен бран на незадоволство.

– Гневот и незадоволството од состојбите во партијата се сериозни и изразени. Тоа се манифестира и преку активно учество во процесот, но имате и начин на манифестирање преку бојкот на се што се случува внатре. Луѓето едноставно велат се додека тие луѓе се во таа зграда, јас не влегувам и не учествувам во ништо. Затоа начинот на којшто беше поставен Димитар Ковачевски во 2021 не смее да ни се повтори. На сите им е јасно дека процесот беше се, само не демократски отворен. Малтене го зема за рака и го седнаa. Против тоа ќе се борам и се борам, рече Деспотовски и додаде дека „сметката од таквата “кадровска политика“ ја плативме сега изборите, и не, немаме луксуз такво нешто да ни се повтори.“

Слични објави