„Војната во Украина може да се реши за две години“

од Вести365.МК Ј.Р.

Конфликтот во Украина може да заврши за две години, претпоставува секретарот на американската армија Кристин Вормут.

„Мислам дека војната во Украина ќе биде решена самостојно следната или за две години“, рече таа во говорот во Центарот за стратешки и меѓународни истражувања.

Таа подвлече дека борбите се покажале подолги отколку што можело да се претпостави.

„Би биле непромислени ако не се грижиме за постојните воени капацитети на Русија“, рече Вормут.

Според проценката на Вашингтон, Москва досега не користела значаен дел од своите воздушни и поморски сили, како и своите капацитети во сајбер просторот, објасни таа.

Американскиот заменик министер за одбрана Колин Кал рече дека траекторијата на конфликтот не е предвидлива. Според неговото мислење, може да се заврши за шест месеци, а можеби и за две или три години.

Кал додаде дека се надева дека ќе ја добие поддршката од Конгресот во финансирањето на помошта за Киев, дури и земајќи ги предвид тековните проценки за времетраењето на конфликтот.

Западните земји неодамна ги зголемуваат испораките на оружје и опрема за Украина. Москва неколку пати посочи дека воената помош за Киев не ветува ништо добро и само го одложува конфликтот, а транспортот на оружје станува легитимна цел на вооружените сили на Русија.

Слични објави